Parels zijn een van de oudste edelstenen bekend bij de mensheid, met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 4.000 jaar. Ze zijn prachtige edelstenen van de natuur, gevormd in de schelpen van bepaalde weekdieren, voornamelijk oesters en mosselen. Deze prachtige edelstenen zijn gekoesterd en vereerd voor eeuwen als gevolg van hun zeldzaamheid, schoonheid en symbolische betekenis.

Hoe groeien parels?

Hoe ontstaat nou eigenlijk het cadeautje van de zee? De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt, zoals zand, een stukje schelp of een diertje. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes calciumcarbonaat (parelmoer) aan, die uiteindelijk de parel vormen. Deze lagen parelmoer vangen het licht, wat de parel zijn unieke glans geeft. De natuur bepaalt de vorm en de kleur. Hoe ronder de parel is, hoe hoger de waarde zal zijn.

Grootste Parel

De grootste Parel ter wereld is 30 x 60 cm groot, weegt 34 kg en is ca. 88 miljoen euro waard, hij is in 2006 gevonden door een visser in de Filipijnen.

Zoetwater- en Zoutwaterparels

Parels ontstaan in mossels, die zoetwaterparels voortbrengen, en in oesters, die zoutwaterparels produceren. Het ontstaan van parels in de natuur is een uiterst zeldzame gebeurtenis, waardoor ze buitengewoon kostbaar zijn. Natuurlijke parels bestaan al duizenden jaren.

Er zijn verschillende soorten oesters en mosselen en elk produceert een ander soort parel met zijn eigen kenmerken, afhankelijk van die van het weekdier. De grotere weekdieren produceren bijvoorbeeld grotere parels en oesters met blauwe schelpen produceren blauwe parels.

Parelweetje

Hoewel er nog steeds "wilde" parels bestaan,
worden de meeste parels , ca 98%, tegenwoordig gekweekt.

Het kweken van parels

Sinds ongeveer 100 jaar worden zoutwaterparels gekweekt. Zoetwaterparels worden al zo'n 50 jaar gekweekt. Hoewel het jaren duurt voordat een parel volgroeid is, heeft deze kweektechniek ervoor gezorgd dat parels betaalbaarder zijn geworden. Een van de voordelen van zoetwaterparels is hun prijs. Elke zoetwatermossel kan tot wel 40 parels tegelijk laten groeien. In tegenstelling hiermee kan men uit zoutwateroesters zelden meer dan twee parels halen.

Groeien parels in elke oester?

Nee zeker niet, van de ca. 50.000 soorten schelpdieren in de wereld worden er slechts 4 gebruikt voor de kweek van parels.

De symbolische betekenis van Parels

De Parel brengt rust, vrede en verlichting. De zuiverende werking heeft niet alleen betrekking op het lichaam maar ook op de geest en ziel. Het stimuleert eigenschappen als eerlijkheid, integriteit, begrip, inzicht, wijsheid en acceptatie.

Geboortesteen

De Parel is de geboortesteen van de maand Juni. Tip:🎁